KIRMIZI ETTE BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

MANİSA GÜNDEMİ 19.04.2023 - 10:16, Güncelleme: 19.04.2023 - 15:48
 

KIRMIZI ETTE BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İYİ Parti Tarım Komisyon Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, “Karkas et (kemikli et) fiyatının son dört ay içinde 100 TL den 230 TL çıktı. Perakende kuşbaşı dana etinin fiyatı da 350 TL /kg dan satılmaktadır, nerede duracağı da belli değil.” açıklamasında bulundu.
İYİ Partili Şenol Özkaya, kendisinin 30 yıla yakın bir süredir hayvancılık sektöründe faaliyet gösterdiğini, konunun en ince detaylarına kadar bildiğini ifade etti.  “ÜRETİCİ ÜRETİRKEN TÜKENDİ” Özkaya, “Klasik yorumları yapmak istemiyorum, siyasette aktif olduğum beş yıldan bugüne kadar devamlı olarak bu günleri anlattım. Gıdada ki bu aşırı fiyatlar birden oluşmadı, diyebilir ki bu sorunlar bağıra bağıra geldi. Üretici üretirken tükendi, buna çözüm olarak laf oyunları ile desteklemelerden bahsedildi. Örnek vermek gerekirse dönümünde 15 TL gübre desteği verilirken bu destek 30 TL’ye çıkarılınca, denildi ki destekler %100 artı diye algı yapıldı ama bu esnada gübreye %400-500 oranında zam geldi. Üretici üretti zarar etti, borç batağına girdi. Son 20 yılda üreticinin borcu 2,5 milyardan 250 milyara yükseldi. Tarım ile hayvancılık bir zincirin halkası gibidir, halka birbirinden kopmamalıdır. Ülkemizde son aylarda süt fiyatlarında ki aşırı artış konuşulurken, şimdi de kırmızı et fiyatı gündemden düşmüyor, altın gibi günlük fiyat artışları görülüyor.” açıklamasında bulundu.   “BÜYÜK DESTEK VE HİBELER VERİLMELİ” Özkaya, “Ülke olarak tarım ve hayvancılıkta seferberlik ilan edilip, topyekûn, tamamıyla üretime dayalı, çiftçinin ve hayvancının her koşulda kazanacağı, üretimi devam ettirmek için ana girdi maddesinde büyük destek ve hibeler verilmelidir. Öncelikle damızlık inek yetiştiriciliğine önem verilmeli, kaliteli buzağılar elde edilmeli ve en önemlisi buzağıların yaşaması sağlanmalıdır. Şuanda ülkemizde 6 ila 8 milyon arasında inek olduğu bilinmekte ama ne yazık ki bu ineklerden doğan buzağıların %20-30 civarında yaşamını yitirmektedir. Yani bizler gelecekte üretimin içinde olan buzağıları yaşatamıyoruz, buzağı yaşamayınca yurtdışından gebe düve getirmek zorunda kalıyoruz. Sonuçta taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz. Ramazan ayında gördük ki alınan tüm önlemlere karşın, fiyatlarda bir düşüş olmadı aksine günlük zam geldi. Şunu unutmayalım inek varsa et de var süt de var. Biz buzağıların yaşatalım, üreticinin sabit giderlerinde %108 destek verelim, küçük aile işletmelerine dönüş yapalım. Alınacak önlemler ile bir anda olmasa bile önümüzde ki süreçte ette, sütte bol bol olacak, yeter ki liyakat işin başında olsun.” diyerek sözlerine son verdi. Musa AKAR
İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İYİ Parti Tarım Komisyon Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, “Karkas et (kemikli et) fiyatının son dört ay içinde 100 TL den 230 TL çıktı. Perakende kuşbaşı dana etinin fiyatı da 350 TL /kg dan satılmaktadır, nerede duracağı da belli değil.” açıklamasında bulundu.

İYİ Partili Şenol Özkaya, kendisinin 30 yıla yakın bir süredir hayvancılık sektöründe faaliyet gösterdiğini, konunun en ince detaylarına kadar bildiğini ifade etti. 

“ÜRETİCİ ÜRETİRKEN TÜKENDİ”

Özkaya, “Klasik yorumları yapmak istemiyorum, siyasette aktif olduğum beş yıldan bugüne kadar devamlı olarak bu günleri anlattım. Gıdada ki bu aşırı fiyatlar birden oluşmadı, diyebilir ki bu sorunlar bağıra bağıra geldi. Üretici üretirken tükendi, buna çözüm olarak laf oyunları ile desteklemelerden bahsedildi. Örnek vermek gerekirse dönümünde 15 TL gübre desteği verilirken bu destek 30 TL’ye çıkarılınca, denildi ki destekler %100 artı diye algı yapıldı ama bu esnada gübreye %400-500 oranında zam geldi. Üretici üretti zarar etti, borç batağına girdi. Son 20 yılda üreticinin borcu 2,5 milyardan 250 milyara yükseldi. Tarım ile hayvancılık bir zincirin halkası gibidir, halka birbirinden kopmamalıdır. Ülkemizde son aylarda süt fiyatlarında ki aşırı artış konuşulurken, şimdi de kırmızı et fiyatı gündemden düşmüyor, altın gibi günlük fiyat artışları görülüyor.” açıklamasında bulundu.  

“BÜYÜK DESTEK VE HİBELER VERİLMELİ”

Özkaya, “Ülke olarak tarım ve hayvancılıkta seferberlik ilan edilip, topyekûn, tamamıyla üretime dayalı, çiftçinin ve hayvancının her koşulda kazanacağı, üretimi devam ettirmek için ana girdi maddesinde büyük destek ve hibeler verilmelidir. Öncelikle damızlık inek yetiştiriciliğine önem verilmeli, kaliteli buzağılar elde edilmeli ve en önemlisi buzağıların yaşaması sağlanmalıdır. Şuanda ülkemizde 6 ila 8 milyon arasında inek olduğu bilinmekte ama ne yazık ki bu ineklerden doğan buzağıların %20-30 civarında yaşamını yitirmektedir. Yani bizler gelecekte üretimin içinde olan buzağıları yaşatamıyoruz, buzağı yaşamayınca yurtdışından gebe düve getirmek zorunda kalıyoruz. Sonuçta taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz. Ramazan ayında gördük ki alınan tüm önlemlere karşın, fiyatlarda bir düşüş olmadı aksine günlük zam geldi. Şunu unutmayalım inek varsa et de var süt de var. Biz buzağıların yaşatalım, üreticinin sabit giderlerinde %108 destek verelim, küçük aile işletmelerine dönüş yapalım. Alınacak önlemler ile bir anda olmasa bile önümüzde ki süreçte ette, sütte bol bol olacak, yeter ki liyakat işin başında olsun.” diyerek sözlerine son verdi. Musa AKAR

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.