ÖZKAYA, “MANİSALI ÇİFTÇİ 2023 YILINDA ÇARESİZLİKLER İÇİNDE ÜRETİME DEVAM EDİYOR”

GENEL 08.07.2023 - 15:43, Güncelleme: 08.07.2023 - 15:43
 

ÖZKAYA, “MANİSALI ÇİFTÇİ 2023 YILINDA ÇARESİZLİKLER İÇİNDE ÜRETİME DEVAM EDİYOR”

İYİ Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İyi Tarım Üyesi, Ziraat Mühendisi Şenol Özkaya, çiftçilerin yaşanan afetler ve ekonomik sıkıntılardan dolayı yüzünün gülmediğini söyledi. Özkaya, “2023 yılında Manisalı çiftçimizin doğal afetler yüzünden, yüzü bir türlü gülmedi. Bu yaşananlardan hiçbirinde çiftçimizin yapabileceği bir şey yoktur, tamamıyla küresel iklim krizi yüzünden oluşan doğa olayları neticesinde çiftçimiz perişan olmuştur.” dedi.
2023 Yılının değerlendirmesini yapan Özkaya, son dönemde yapılan zamların çitçileri zorladığını belirtti “BÜYÜK KAYIPLAR OLUŞMUŞTUR” “Özkaya, “Akhisar ilçemiz, zeytin üretiminin başkenti konumunda, bölgede tarım yatırımlarının büyük bir kısmı zeytin üzerine. Bu yıl 28-30 Mart tarihlerinde hava soğukluğunu -4 civarına kadar düşmesi ile zeytin çiçeğini kurumasına sebep olmuştur. Bu yüzden Akhisar ve çevresinde bu yıl ki verim kaybı %80 civarında olacaktır. Sarıgöl, Saruhanlı ve Salihli’nin belli bölgelerinde aşırı yağışlar ve dolu etkisi ile üzüm bağlarına büyük zarar vermiştir. Bağlar da yatmalar, salkımları dökülme, mildiyö, külleme hastalıkları oluşmuştur. Aynı şekilde aşırı yağışlar kiraz ve erik ağaçlarında çiçek dökme sonrasında meyve zamanında yağan yağış ve dolu etkisi ile ürünlerin çatlaması ve kalitesinin bozulması. Son yağışlar ve dolu etkisi ile sebzelerde, karpuzda büyük tahribatlar oluşmuştur. Pamuk Ekim zamanı, yeni dikilen pamuk fidanlarının su kesmesi ile tekrar sökülüp dikilmesi zararı gibi 17 ilçemizde ki çiftçilerimizde büyük kayıplar oluşmuştur. Bunun yanında geçen yılki fiyatın altında buğdayını, arpasını satmak zorunda kalan çiftçimizin durumu, Banka faizlerinin yüksekliği, buna rağmen bile kredi alamayan çiftçimizin, farklı finas yollarına gitmek zorunda kalması. Tarım sigortasının fiyatının geçen yıla göre %130 oranında artması.” şeklinde konuştu. “TÜRK ÇİFTÇİSİNİ ALKIŞLIYORUZ” Özkaya, “Kendi ürettiği tahılın para etmemesine karşılık, tahıldan oluşan yemin fiyatının her hafta zamlanması, Tarım Kredi kooperatiflerinin seçim sonrası sattığı ürünlerin fiyatlarını yükseltmesi, son bir ayda mazota %40 zam gelmesi, diğer diğerlerinin 3-4 kat artması. Buna karşılık üretime devam eden Türk çiftçisini alkışlıyoruz, çünkü çiftçimiz pandemi de dahi canını dişine katarak üretimden vazgeçmedi. Zarar gören bölgeler  acilen afet bölgesi ilan edilmelidir. Tarım sigortası acilen devreye gitmelidir. Çiftçilerin borçları bir yıl faizsiz ertelenmelidir. Ayrıca yeni faizsiz kredi verilerek üretime devamı sağlanmalıdır.” diye konuştu. Musa Akar
İYİ Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İyi Tarım Üyesi, Ziraat Mühendisi Şenol Özkaya, çiftçilerin yaşanan afetler ve ekonomik sıkıntılardan dolayı yüzünün gülmediğini söyledi. Özkaya, “2023 yılında Manisalı çiftçimizin doğal afetler yüzünden, yüzü bir türlü gülmedi. Bu yaşananlardan hiçbirinde çiftçimizin yapabileceği bir şey yoktur, tamamıyla küresel iklim krizi yüzünden oluşan doğa olayları neticesinde çiftçimiz perişan olmuştur.” dedi.

2023 Yılının değerlendirmesini yapan Özkaya, son dönemde yapılan zamların çitçileri zorladığını belirtti

“BÜYÜK KAYIPLAR OLUŞMUŞTUR”

“Özkaya, “Akhisar ilçemiz, zeytin üretiminin başkenti konumunda, bölgede tarım yatırımlarının büyük bir kısmı zeytin üzerine. Bu yıl 28-30 Mart tarihlerinde hava soğukluğunu -4 civarına kadar düşmesi ile zeytin çiçeğini kurumasına sebep olmuştur. Bu yüzden Akhisar ve çevresinde bu yıl ki verim kaybı %80 civarında olacaktır. Sarıgöl, Saruhanlı ve Salihli’nin belli bölgelerinde aşırı yağışlar ve dolu etkisi ile üzüm bağlarına büyük zarar vermiştir. Bağlar da yatmalar, salkımları dökülme, mildiyö, külleme hastalıkları oluşmuştur. Aynı şekilde aşırı yağışlar kiraz ve erik ağaçlarında çiçek dökme sonrasında meyve zamanında yağan yağış ve dolu etkisi ile ürünlerin çatlaması ve kalitesinin bozulması. Son yağışlar ve dolu etkisi ile sebzelerde, karpuzda büyük tahribatlar oluşmuştur. Pamuk Ekim zamanı, yeni dikilen pamuk fidanlarının su kesmesi ile tekrar sökülüp dikilmesi zararı gibi 17 ilçemizde ki çiftçilerimizde büyük kayıplar oluşmuştur. Bunun yanında geçen yılki fiyatın altında buğdayını, arpasını satmak zorunda kalan çiftçimizin durumu, Banka faizlerinin yüksekliği, buna rağmen bile kredi alamayan çiftçimizin, farklı finas yollarına gitmek zorunda kalması. Tarım sigortasının fiyatının geçen yıla göre %130 oranında artması.” şeklinde konuştu.

“TÜRK ÇİFTÇİSİNİ ALKIŞLIYORUZ”

Özkaya, “Kendi ürettiği tahılın para etmemesine karşılık, tahıldan oluşan yemin fiyatının her hafta zamlanması, Tarım Kredi kooperatiflerinin seçim sonrası sattığı ürünlerin fiyatlarını yükseltmesi, son bir ayda mazota %40 zam gelmesi, diğer diğerlerinin 3-4 kat artması. Buna karşılık üretime devam eden Türk çiftçisini alkışlıyoruz, çünkü çiftçimiz pandemi de dahi canını dişine katarak üretimden vazgeçmedi. Zarar gören bölgeler  acilen afet bölgesi ilan edilmelidir. Tarım sigortası acilen devreye gitmelidir. Çiftçilerin borçları bir yıl faizsiz ertelenmelidir. Ayrıca yeni faizsiz kredi verilerek üretime devamı sağlanmalıdır.” diye konuştu. Musa Akar

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.