ŞENOL ÖZKAYA ÇİFTÇİLERİN BORCUNA DİKKAT ÇEKTİ

SİYASET 15.05.2024 - 16:39, Güncelleme: 15.05.2024 - 16:39
 

ŞENOL ÖZKAYA ÇİFTÇİLERİN BORCUNA DİKKAT ÇEKTİ

Siyasetçi ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Özkaya, “Dünya Çiftçi Günü’nde sadece çiftçimizi anmakla olmuyor, kendimizi çiftçimizin yerine koyup, anlamak gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan siyasetçi ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya çiftçinin her geçen gün borçlandığını ifade etti. "ÇİFTÇİMİZ BORÇLANARAK AYAKTA KALMAKTA" Özkaya, “Ne yazık ki çiftçimizin, üretebilmek için her yıl borcu katlanarak büyüyor. Çiftçimizin son 20 yılda, bankalara, tarım kredi kooperatiflerine ve bayilere olan borcu 5 milyardan 700 milyara çıkmıştır. Çiftçimiz dünya çiftçisi karşısında borçlanarak ayakta kalmaktadır. Ne yazık ki son yıllarda çiftçilikle uğraşan kesin çok azalmış, köyler boşalmış, çiftçiliğin yaş ortalaması 55 yaş civarına yükselmiştir. Dünya, çiftçisin de durum böyle değildir, dededen toruna, tarım ve hayvancılık devam etmektedir. Devam etmesinin sebebi ise, yeterli destek ve sürdürülebilir tarım politikası olmasıdır.” dedi. "ÇİFTÇİMİZ BORÇLANIYOR" Özkaya, “Avrupa çiftçisi, son aylarda, ülkelerinin tarım politikalarına karşın, önemli tepkiler vermektedir. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine, Ukrayna'dan ucuz tahıl ithalatına karşı çıkıyorlar, Avrupa çiftçisi, ülkemizin çiftçisi gibi kazançlarının azalmasına razı olmuyorlar. Dünya çiftçisi, üreteceği ürünün net kazancını bilerek üretim yapıyor, onların devletleri çiftçinin zarar vermesine engel olup, ona göre destek veriliyor. Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesine göre, tarımsal desteklerin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payının en az yüzde 1 olması gerekmektedir, bu yasa ile bellidir. Buna rağmen hiçbir zaman destek miktarı,% 0,6’yı geçmemiş hatta son yıllarda %0,3'e kadar gerilemiştir. Çiftçi devlet tarafından yeterli ölçüde desteklemediği, ana girdileri olan, mazot, gübre, ilaç, elektrik ve sigorta gibi girdilerinde, hiçbir indirim yapılmadığı için çiftçimiz borçlanıyor ve üretimden uzaklaşıyor.” ifadesinde bulundu. "DOLU FELAKETİNDE ÇİFTÇİMİZ MADDİ ZARAR ALMIŞTIR" Özkaya, “Çiftçimizin doğal koşullar karşısında büyük risk almaktadır. Geçen hafta ilimizde yaşanan dolu felaketinde çiftçimiz büyük maddi zarar almıştır. Dolu yağışından bir gün önce, 60 dekar salçalık domates diken bir üretici doluya yakalanması sonucunda 600 bin TL’lik zarara uğramıştır. Çiftçimiz tekrar tarlasını ekmesi için borçlanmak zorunda kalmıştır. Dünya çiftçi gününde, sadece çiftçimizi anmakla olmuyor, kendimizi çiftçimizin yerine koyup, anlamak gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi. Serdar Fazlı Atalanlılar
Siyasetçi ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Özkaya, “Dünya Çiftçi Günü’nde sadece çiftçimizi anmakla olmuyor, kendimizi çiftçimizin yerine koyup, anlamak gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan siyasetçi ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya çiftçinin her geçen gün borçlandığını ifade etti.

"ÇİFTÇİMİZ BORÇLANARAK AYAKTA KALMAKTA"

Özkaya, “Ne yazık ki çiftçimizin, üretebilmek için her yıl borcu katlanarak büyüyor. Çiftçimizin son 20 yılda, bankalara, tarım kredi kooperatiflerine ve bayilere olan borcu 5 milyardan 700 milyara çıkmıştır. Çiftçimiz dünya çiftçisi karşısında borçlanarak ayakta kalmaktadır. Ne yazık ki son yıllarda çiftçilikle uğraşan kesin çok azalmış, köyler boşalmış, çiftçiliğin yaş ortalaması 55 yaş civarına yükselmiştir. Dünya, çiftçisin de durum böyle değildir, dededen toruna, tarım ve hayvancılık devam etmektedir. Devam etmesinin sebebi ise, yeterli destek ve sürdürülebilir tarım politikası olmasıdır.” dedi.

"ÇİFTÇİMİZ BORÇLANIYOR"

Özkaya, “Avrupa çiftçisi, son aylarda, ülkelerinin tarım politikalarına karşın, önemli tepkiler vermektedir. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine, Ukrayna'dan ucuz tahıl ithalatına karşı çıkıyorlar, Avrupa çiftçisi, ülkemizin çiftçisi gibi kazançlarının azalmasına razı olmuyorlar. Dünya çiftçisi, üreteceği ürünün net kazancını bilerek üretim yapıyor, onların devletleri çiftçinin zarar vermesine engel olup, ona göre destek veriliyor. Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesine göre, tarımsal desteklerin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payının en az yüzde 1 olması gerekmektedir, bu yasa ile bellidir. Buna rağmen hiçbir zaman destek miktarı,% 0,6’yı geçmemiş hatta son yıllarda %0,3'e kadar gerilemiştir. Çiftçi devlet tarafından yeterli ölçüde desteklemediği, ana girdileri olan, mazot, gübre, ilaç, elektrik ve sigorta gibi girdilerinde, hiçbir indirim yapılmadığı için çiftçimiz borçlanıyor ve üretimden uzaklaşıyor.” ifadesinde bulundu.

"DOLU FELAKETİNDE ÇİFTÇİMİZ MADDİ ZARAR ALMIŞTIR"

Özkaya, “Çiftçimizin doğal koşullar karşısında büyük risk almaktadır. Geçen hafta ilimizde yaşanan dolu felaketinde çiftçimiz büyük maddi zarar almıştır. Dolu yağışından bir gün önce, 60 dekar salçalık domates diken bir üretici doluya yakalanması sonucunda 600 bin TL’lik zarara uğramıştır. Çiftçimiz tekrar tarlasını ekmesi için borçlanmak zorunda kalmıştır. Dünya çiftçi gününde, sadece çiftçimizi anmakla olmuyor, kendimizi çiftçimizin yerine koyup, anlamak gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi. Serdar Fazlı Atalanlılar

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.