ZEYTİNDE 'YOK YILI' KORKUSU!

ÇEVRE 13.08.2023 - 12:17, Güncelleme: 13.08.2023 - 12:17
 

ZEYTİNDE 'YOK YILI' KORKUSU!

Dünyada etkili olan iklim krizinin birçok ülkede üretimi neredeyse durma noktasına getirdiği zeytinde, rekolte kaybı beklentisi tarihi seviyede. Akhisar’da zeytin üreticiliği yapan Ömer Uslu, rekoltede bu seviyede düşüşe ilk kez tanık olduklarını söyledi. Uslu, “Eğer zeytinyağının fiyatı 250-300 (lira) olursa, o zaman vatandaşı zeytinyağından uzaklaştırırız” dedi.
Türkiye’de zeytin üretiminin merkezlerinden olan Akhisar’da geçen yıl 400 bin ton olan rekoltenin, iklim şartlarına bağlı olarak 50 bin tona kadar düşmesi bekleniyor. Zeytinde ‘yok yılı’ sinyalleri, hasat öncesi zeytinyağı fiyatlarını da litre başına 250-300 liraya kadar tırmandırmış durumda. Voa Türkçe'nin haberine göre Akhisar’da zeytin üreticiliği yapan Ömer Uslu, rekoltede bu seviyede düşüşe ilk kez tanık olduklarını söyledi. “VATANDAŞI ZEYTİNYAĞINDAN UZAKLAŞTIRIRIZ” Uslu, “Bu sene ürün hiç yok diyebiliriz, yüzde 1 dahi yoktur. Geçen yıl iyi bir sezon geçirmiştik ama bu yıl maalesef ürünümüz hiç yok denecek kadar az. Biz hava şartlarına bağlıyoruz. Mayıs ayında baharın başında soğuklar oldu. Çiçeklenme o soğuklara rağmen yine biraz olmuştu. Fakat daha sonra yağmur ve sıcaklardan dolayı da çiçek yanması çok fazla oldu. Eğer zeytinyağının fiyatı 250-300 (lira) olursa, o zaman vatandaşı zeytinyağından uzaklaştırırız” dedi. Uslu, bu yılki rekolte düşüşünün yanı sıra geçmiş yıllarda ihracatın da artmasına bağlı olarak zeytinyağı fiyatlarının yükseldiğini söyledi. “BEKLENTİMİZ 45-50 BİN TON CİVARINDA” Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa da zeytin rekoltesinde olağanüstü bir durum yaşandığını söyledi. Akbuğa, “Geçen sene bizim 2022 mahsulü zeytin ürününde elde etmiş olduğumuz rekolte 400 bin ton civarındaydı. Bu sene beklentimiz 45-50 bin ton civarında. Gerçekten çok düşük bir rakam” diye konuştu. Haber Merkezi   
Dünyada etkili olan iklim krizinin birçok ülkede üretimi neredeyse durma noktasına getirdiği zeytinde, rekolte kaybı beklentisi tarihi seviyede. Akhisar’da zeytin üreticiliği yapan Ömer Uslu, rekoltede bu seviyede düşüşe ilk kez tanık olduklarını söyledi. Uslu, “Eğer zeytinyağının fiyatı 250-300 (lira) olursa, o zaman vatandaşı zeytinyağından uzaklaştırırız” dedi.

Türkiye’de zeytin üretiminin merkezlerinden olan Akhisar’da geçen yıl 400 bin ton olan rekoltenin, iklim şartlarına bağlı olarak 50 bin tona kadar düşmesi bekleniyor. Zeytinde ‘yok yılı’ sinyalleri, hasat öncesi zeytinyağı fiyatlarını da litre başına 250-300 liraya kadar tırmandırmış durumda. Voa Türkçe'nin haberine göre Akhisar’da zeytin üreticiliği yapan Ömer Uslu, rekoltede bu seviyede düşüşe ilk kez tanık olduklarını söyledi.

“VATANDAŞI ZEYTİNYAĞINDAN UZAKLAŞTIRIRIZ”

Uslu, “Bu sene ürün hiç yok diyebiliriz, yüzde 1 dahi yoktur. Geçen yıl iyi bir sezon geçirmiştik ama bu yıl maalesef ürünümüz hiç yok denecek kadar az. Biz hava şartlarına bağlıyoruz. Mayıs ayında baharın başında soğuklar oldu. Çiçeklenme o soğuklara rağmen yine biraz olmuştu. Fakat daha sonra yağmur ve sıcaklardan dolayı da çiçek yanması çok fazla oldu. Eğer zeytinyağının fiyatı 250-300 (lira) olursa, o zaman vatandaşı zeytinyağından uzaklaştırırız” dedi. Uslu, bu yılki rekolte düşüşünün yanı sıra geçmiş yıllarda ihracatın da artmasına bağlı olarak zeytinyağı fiyatlarının yükseldiğini söyledi.

“BEKLENTİMİZ 45-50 BİN TON CİVARINDA”

Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa da zeytin rekoltesinde olağanüstü bir durum yaşandığını söyledi. Akbuğa, “Geçen sene bizim 2022 mahsulü zeytin ürününde elde etmiş olduğumuz rekolte 400 bin ton civarındaydı. Bu sene beklentimiz 45-50 bin ton civarında. Gerçekten çok düşük bir rakam” diye konuştu. Haber Merkezi 

 

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.